Hej!
På Johannishus Gods, omgiven av vackra naturreservat, kan du känna historiens vingslag. Godset har brukats av familjen Wachtmeister i elva generationer sedan 1684, kort efter att Blekinge blev en del av Sverige. Nu är det Hans och Maria som driver utvecklingen på godset. Vår passion är att förvalta under hållbara former och i vår senaste utveckling av verksamheten erbjuder vi närproducerad mat och dryck.
Geografi
Johannishus Gods med all tillhörande mark är beläget i Ronneby kommun i Hjortsberga, Edestad, Förkärla och Listerby socknar. Godset är koncentrerat till Listersjön och Listerbyåns dalgång samt Johannishus- och Tvingåsarna. Från yttersta kobben i havsbandet till den nordligaste punkten är egendomen 32 kilometer lång.
Totalt: | 8250 ha |
Varav | |
Åker: | 804 ha |
Betesmark: | 349 ha |
Skog: | 6026 ha |
Impediment / övrigt: | 1071 ha |
Historia
Under åren omkring 1670-1680 verkade amiralgeneralen Hans Wachtmeister hängivet för att nya baseringsmöjligheter med gynnsamma isförhållanden borde skapas för den svenska Flottan. Ögonen föll tidigt på den blekingska skärgården och här kom så småningom, på Wachtmeisters inrådan, den nya örlogshamn att anläggas kring vilken staden Karlskrona växte upp. För att säkerställa återskapandet av den för tiden illa tilltufsade Flottan anlades även ett varv, vars ättling Karlskronavarvet lever vidare än i dag.
Amiralgeneralen fick 1684 tillfälle att inköpa ett antal gårdar i mellersta Blekinge, nämligen Skunckenberg (det nuvarande Johannishus – namnändringen skedde i mitten av 1700-talet), Edestad, Wambåsa och Tromtö. Dessutom avsattes för hans räkning en tomt i Karlskrona, där amiralgeneralen lät uppföra sitt residens – den s k Grevagården, som i dag är hemvist för Blekinge Museum.
År 1712 lät amiralgeneralen instifta Johannishus Fideikommiss – ett rättsinstitut som avvecklats till följd av 1964 års Lag om avveckling av fideikommiss. Som ägare av egendomen har i stället tillträtt Johannishus Fideikommiss AB, ett aktiebolag bildat i enlighet med nämnda Lag om avveckling av fideikommiss. Driften av godset utförs av Johannishus Godsförvaltning AB.
vision
Med vår vision berättar vi vad vi strävar efter, vart vi är på väg och hur vi vill att det ska vara:
En levande plats – Historiskt, nu och i framtiden
Vi är den elfte generationen som har fått förtroendet att förvalta den resurs som Johannishus Gods utgör. Det finns en lång historia att vara stolt över, bevara minnet av och hålla levande. Likt tidigare generationer har vi förväntningar och omvärldens förutsättningar att ta hänsyn till i vår förvaltning. Vi vill att Johannishus Gods ska vara en levande plats nu. Det innebär att våra medarbetare ska trivas att jobba här, de ska vara trygga att företaget är lönsamt och något de kan leva av. Vi vill skapa möten med människor i vår närmiljö, varför vi har startat en gårdsbutik. Här kan vi träffa varandra, höra historier från förr, dela med oss av vårt budskap och skapa upplevelser i en historisk kulturmiljö. Vi säljer i första hand gårdens egna produkter viltkött, honung och folköl från vårt bryggeri. Genom att erbjuda förädlade produkter som har sitt ursprung i våra jordar kan vi belysa förståelsen av var maten kommer ifrån. Livsmedelskedjan är dessutom kort varför denna affär håller transporter och matsvinn på en låg nivå. Det sista ordet i vår vision är framtiden. Vi måste arbeta på ett hållbart sätt för att ge förutsättningar för en levande plats även i framtiden.
Hållbarhet och affärsidé
Vår affärsidé är att ta tillvara de resurser som Johannishus Gods utgör i form av mark, jord, natur, historia & byggnader och med driftiga medarbetare omsätta dem i skogliga produkter, upplevelser, mat & dryck på ett sådant sätt att värdet av resurserna på Johannishus Gods över tid blir större.
Att arbeta hållbart är en förutsättning för att förverkliga vår affärsidé. Att veta vad som krävs för att åstadkomma detta är inte självklart. Med vår affärsidé och vår vision som riktmärke försöker vi att vid varje tillfälle ta ett beslut som tar oss i rätt riktning.
Man talar om att jobba för hållbarhet i tre perspektiv; miljömässigt, socialt och ekonomiskt. Här är några exempel från oss:
Miljömässig hållbarhet:
Ekologisk växtodling
Växtodlingen är ekologisk enligt KRAV:s regler. Det innebär att vi odlar med organisk gödsel som bl a kommer från våra ladugårdar. Kemiskt växtskydd används inte.
Bevattning
Vi samlar under höga flöden överskottet av vatten från Vambåsabäcken till en bevattningsdamm. Under odlingssäsongen vattnar vi fälten. Bevattningen ger jorden bättre förutsättningar att ta tillvara den näring vi tillför och fröerna får en bättre chans att gro. Det gör oss också mindre beroende av vädrets makter som vi kan förutsätta blir mer opålitliga framöver.
Naturbetesdjur
Med betande nötkreatur håller vi våra hagmarker öppna och bidrar till biologisk mångfald. I den yttre skärgårdsmiljön där betet är magrare hålls markerna öppna av våra får. Djuren föds upp på egenodlat ekologiskt foder. Åkerjordarna mår bra av vallodling och att organisk gödsel tillförs. Vår ambition är att mullhalt och mikrobiologisk aktivitet i jordarna ska öka över tid.
Vambåsa Ladugård
Vi har byggt djurplatser i gamla byggnader vilket har sparat oss mycket resurser i byggtid och material.
Skogsbruksplan
Vi har uppdaterat vår skogsbruksplan med hjälp av fjärranalys. Med en kvalitetssäkrad skogsbruksplan kan vi planera våra insatser i skogen med större precision. Vi kan säkerställa att skogens värden bibehålls och nyttjas för en bra tillväxt.
Certifierat skogsbruk
Vi följer certifieringens höga krav på miljömässig hållbarhet, vilket bland annat innebär inblandning av olika träslag. Mer om certifieringen här.
Vilthanteringsanläggning
Vi slaktar, styckar, maler och säljer viltkött, chark och delikatesser till konsumenter i vår gårdsbutik, på lokala rekoringar och till närliggande restauranger. Genom att erbjuda viltkött till marknaden skapar vi klimatsmart mat till gemene man.
Viltkött
Viltkött är klimatsmart, gott och nyttigt! Viltkött från Johannishus gods är lokalproducerat och har endast transporterats på grusvägarna i skogen från passet till gården där det förädlats.
Gårdsbutik
Med lokal försäljning gör vi livsmedelskedjorna kortare och minskar på transporter och matsvinn.
Foto: Hanna Franzén – www.fotofranzen.com
Solenergi
Solcellerna som vi har installerat på ett av taken på gårdsområdet sänker vår elkonsumtion och med sin trevliga utformning inspirerar andra att också satsa på solceller.
Jordvärme
I flera av husen som vi förvaltar och hyr ut har vi installerat jordvärme, vilket är en energieffektiv form av uppvärmning.
Elbilar
Flera av bilarna som vi använder drivs av el.
Burk istället för flaska
Vi paketerar ölen från Johannishus Bryggeri i aluminiumburkar, vilket är ett aktivt beslut taget ur ett hållbarhetsperspektiv. En aluminiumburk väger mindre och tar mindre plats än en glasflaska, vilket sparar transporter. Ölburken är mer hållbar ur den aspekten att tappar man den i golvet hamnar inget splitter i produktionen och verksamheten kan fortsätta utan avbrott. Ölet håller bättre i burk än i flaska, då burken inte släpper igenom något ljus och sluter tätare än en kapsyl på en flaska. Men att dricka öl ur en burk? Så sant som det är sagt, ölen ska inte drickas ur burken, den ska hällas upp och drickas ur ett glas.
Foto: Hanna Franzén – www.fotofranzen.com
Blommande ängar
Vi sår remsor längs odlingarna och på vissa ställen hela fält med blomster. Detta för att gynna insekter och småvilt. Det är ett sätt att bidra till biologisk mångfald.
Biodling
Pollinerande insekter har en avgörande funktion för den biologiska mångfalden och de har en viktig roll för många av våra odlade grödor. Vi ser bättre skördar i jordbruket med bisamhällen i anslutning till åkrarna och blir alltid glada när biodlare kontaktar oss med önskemål att ställa ut bikupor på markerna.
I slottsparken på Johannishus Gods, har vi våra egna bin och honungen från dessa kupor finns i vår gårdsbutik.
Social hållbarhet:
Ledarskap
Johannishus Godsförvaltning har arbetat med personalen som viktig resurs att utveckla verksamheten. Ledarskapet bygger på att vi har förtroende för att personalen ser vad som behöver göras för att företaget ska må bra och utvecklas. Vi har deltagit i programmet Lean Lantbruk och Ledarpraktikan. Dessa utbildningar är investeringar i vår personal i syfte att skapa engagemang, delaktighet och utveckling.
Mellangårdshandel
Vi samarbetar mycket med andra lantbrukare som köper och säljer varor till oss; vall och annat foder, gödsel, livdjur och tjänster. Vi har på Johannishus byggt en stor gödselbrunn i vilken vi tar emot flytgödsel från intilliggande gårdar. Med mellangårdshandel minskar vi transporter, skapar värde lokalt och får ett givande nätverk.
Lokala företagsnätverk
Vi är engagerade i flera lokala företagsnätverk inom besöksnäring och handel. En av dem är Ark56 som är det varumärke som marknadsför biosfärområdet Blekinge Arkipelag som en hållbar outdoordestination i Sverige och norra Europa. Genom denna organisation har vi handlett, sysselsatt och lärt känna två nystartsjobbare, en bonde från Afghanistan och en mekaniker från Syrien.
Rekoring
Vi har deltagit aktivt i Blekinges reko-ringar sedan de startade 2018. När du handlar på REKO-ringen transporteras maten i precis lagom mängd utan svinn till dig.
Besöksevent
Med öl och provsmakning i fokus deltar vi och arrangerar då och då själva event för allmänheten. Dessa tillfällen är välbesökta och populära och gör Johannishus Gods till en levande plats.
Gårdsbutik
I gårdsbutiken som är öppen varje vecka året runt möter vi människor som har spännande historier att berätta. Här knyter vi band för framtida samarbeten och skapar nya affärsidéer.
Foto: Hanna Franzén – www.fotofranzen.com
Ekonomisk hållbarhet
Att varje månad betala löner och fakturor är en förutsättning för att driva företag. Vi har alltid vårt företags ekonomi i fokus och genom noggrann planering och uppföljning säkerställer vi att varje driftsgren över tid är ekonomiskt lönsam.
Några nyckeltal från vår årsredovisning 2020:
Flerårsöversikt (tkr): | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 |
---|---|---|---|---|
Nettoomsättning | 42266 | 34488 | 28000 | 30237 |
Resultat efter finansiella poster | 9427 | 6369 | 1363 | 1861 |
Soliditet (%) | 51 | 47 | 47 | 45 |
Värderingar
Johannishus Godsförvaltning har valt att arbeta efter fem värdeord. Betydelsen av dessa ska genomsyra allt vi gör och påminner oss om kärnan i vår verksamhet.
- Ansvarsfullt förvaltarskap:
- Godset har varit i familjens ägo i 300 år och det vill vi att det skall vara i ytterligare 300 år. För varje år som går, lägger vi ytterligare ett år till framtiden. Därför har vi ett stort ansvar att förvalta godset så det har förutsättningar att överleva många generationer efter oss.
- Personligt:
- Vi bemöter vår omgivning personligen, och vi vill bli associerade med Johannishus Gods. Vi bär vårt varumärke med stolthet och står för vilka vi är och vad vi gör.
- Kvalitet:
- Kunderna ska vara nöjda med våra produkter och tjänster. Vi vill att kunderna ska komma tillbaka och rekommendera oss till andra.
- Mångfald:
- Vi bedriver en verksamhet som ska fungera i harmoni med miljön och den natur vi verkar i. Ingen verksamhetsgren är fristående från den andra. När vi gör något på ett ställe, påverkar det vad som händer någon annanstans. Det är ett bruk av naturen som kräver ödmjukhet och förståelse för hur allt hänger ihop.
- Trivsel:
- Alla på arbetsplatsen bidrar till trivsel. Vi är öppna, ärliga och lojala gentemot företaget och varandra. Med engagemang och arbetsglädje blir Johannishus Godsförvaltning en inspirerande arbetsplats där alla trivs.